Actually lama dah tak memasak sejak balik umrah hari tu..suami duk risau takut2 bini die terlebih aktif duk umah sorang2..
So mmg suami je la memasak dan jadi tuan puteri je la mcm masa awal2 pregnant =)
Kena tunggu mak ayah sampai Riyadh ni baru dapat kebenaran memasak..tapi semalam duk umah and time tu suami ade hal kerja sekejap, curi2 wat benda ni..hehe..tak susah mane..
nama nya cheesekut..atau cheese biskut kot..hehe..bkn kek ye or cookies..kalau tak penah mkn,wajib try resepi palinggggg senang ni!!!
Ok terus je ke resepi nye ye..
Bahan2 nye perlukan 4 benda ni je yg utama :
1. Biskut hup seng yg cream cracker tu, nak guna biskut lain boleh jgk tp ni biskut paling sesuai utk wat n ag sedap
2. cream cheese 250g..tak kisah jenama apa tapi ira suka jenama Philadelphia
3. 1/2 tin susu pekat ( ira kurangkan sikit ag utk tak manis sgt)
4. sikit fresh milk utk celup biskut tu
Cara-cara :
1. pukul cream cheese tu sampai kembang,tak kisah pakai mixer ke tak..pakai hand whisk je pun boleh
2. Lepas tu campur kan dgn susu pekat tu..Gaul sebati
3. Then dalam satu bekas lain, susun biskut yg da dicelup sekejap 2 3 saat dgn fresh milk.susun selapis dulu..then lapiskan dgn campuran cheese dan susu tadi...tak perlu patah2 kan biskut tu
macam dlm gmbr ni...
Last sekali sejukkan dlm peti sejuk 3 ke 4 jam baru sedap..Sila tahan diri utk tak terus makan ye..hehehe..jgn asik2 buka peti sejuk, mmg terliur la =)
|
Rupa nye bile dah dipotong |
Nampak kan die mcm berlapis2 |
Da potong2 boleh letak dlm bekas comel2 utk hidang =) |
dan yg penting senang je nak wat..kejap je boleh abis =)
Selamat mencuba !!!
nampak yummy!!!sure will try.. ira try buat cheese tart buah plak! hehe
ReplyDelete